• INFORMACIÓ PER A API

    Llei de serveis de pagament

    Novedades - Bosque de pinos con un cielo azul

Benvolgut/uda client/a:

El 4 de desembre de 2009 va entrar en vigor la Llei de serveis de pagament l'objectiu principal de la qual era garantir que els pagaments fets en l'àmbit de la Unió Europea, en concret, les TRANSFERÈNCIES, els DÈBITS DIRECTES i les operacions de pagament efectuades mitjançant TARGETA, poguessin fer-se amb la mateixa facilitat, eficiència i seguretat que els pagaments nacionals interns dels estats membre.

L'aplicació de la Llei de serveis de pagament va suposar importants avantatges per a tots els ciutadans de la Unió Europea, com ara que els pagaments s'abonin més ràpidament, les despeses d'algunes operacions puguin ser compartides entre l'ordenant i el beneficiari, o que puguem disposar d'un termini més ampli per tornar els rebuts.

No obstant això, el pas del temps, el canvi dels nostres hàbits de consum, l'increment de l'ús de les tecnologies, l'augment del comerç electrònic i la cerca d'una major seguretat, ha fet evolucionar la Llei de serveis de pagament cap a la PSD2, és a dir, la Directiva sobre serveis de pagament i transaccions electròniques que va aprovar el Parlament i el Consell de la UE el 23 de desembre de 2015.

La PSD2 té com a principal objectiu millorar tant la seguretat com la comoditat de la gestió dels pagaments que es fan, especialment, a través d'Internet. Per tant, ara, qualsevol pagament que vulguis fer a través d'una gestió electrònica, amb el teu mòbil, tauleta o ordinador és molt més segur, transparent i les teves dades estan més protegides.

Perquè sigui així, a Caixa Rural s'han establert una sèrie d'accions i mesures de seguretat que permeten reforçar la teva identificació i s'han definit els mecanismes de comunicació necessaris perquè puguis prestar o retirar el teu consentiment per a la iniciació o execució de qualsevol ordre de pagament, quan tu ho desitgis.

Aquesta normativa europea, a més, a ha portat una altra sèrie d'avantatges per a tots els usuaris de serveis de pagament, com ara:

  • Si perds, et roben o et sostrauen indegudament les targetes, la clau d'accés o la signatura electrònica del servei de Ruralvía, i s'executen operacions no autoritzades per tu, es redueix la teva responsabilitat fins a 50 € (cinquanta euros), en lloc dels 150 € (cent cinquanta euros) recollits anteriorment.

  • En cas que es detecti que qualsevol operació de pagament que facis pugui ser fraudulenta, existeixi sospita de frau o pogués suposar una amenaça de seguretat, ens posaríem en contacte amb tu de manera immediata per verificar l'ordre d'aquesta.

  • En les operacions de pagament fetes amb targetes i amb autorització prèvia, confirmarem la disponibilitat de fons en el teu compte per a l'execució o rebuig de l'operació. Aquesta confirmació es farà sempre per un canal de comunicació segur i en aquesta resposta no s'informarà en cap cas de quin és el saldo disponible del teu compte.

  • En el moment en què rebem una operació de pagament ordenada per tu, aquesta s'executarà, per regla general, no més tard del final del dia hàbil següent a la seva recepció.

També has de conèixer que amb aquesta evolució de la normativa sobre pagaments, han sorgit noves figures que et permetran accedir a serveis financers nous i innovadors, els quals seran prestats tant per les entitats financeres tradicionals com per altres empreses terceres:

  • Els “agregadors de comptes”, amb els quals podràs veure i consultar, de forma agrupada, en un únic lloc, tota la informació dels comptes que tinguis oberts en qualsevol banc; així com veure tots els moviments d'aquests.

  • Els “iniciadors de pagaments”, que et permetran fer un pagament des del teu compte al compte del comerç directament.

En ambdós casos, si et decideixes a agregar els teus comptes o iniciar un pagament directament a través d'un tercer, hauràs de facilitar sempre el teu consentiment per accedir als teus comptes per mostrar-ne les dades o fer la gestió d'un pagament, per la qual cosa et recomanem, abans d'acceptar les condicions, que llegeixis sempre tota la informació amb detall, coneguis l'ús que es farà de les teves dades i tinguis la certesa que et trobes en un entorn segur.

Si vols saber-ne més, sobre els teus drets en fer pagaments a Europa, prem “Més informació Llei de serveis de pagament”.