• Edifici Caixa Rural

    Edificio Caja Rural de Aragón

Situat al centre de Saragossa, l'edifici Caja Rural de Aragón és considerat la joia modernista de la capital aragonesa. La seva façana escultòrica, declarada d'interès monumental, es desplega airosa i cridanera junt a la plaça España.


Aquesta construcció singular figura en l'imaginari col·lectiu dels saragossans. El record que desperta tot el que aquí va passar mentre va ser el Centre Mercantil es troba arrelat en la seva memòria. Els seus ciments es van impulsar a primeries del segle XVI per l'adinerat Juan Francisco Pérez de Coloma, secretari del Consell Reial dels reis Joan II i Ferran el Catòlic, i la construcció va passar per diverses famílies nobles. El que fou el seu propietari a finals del segle XVIII, José Nicolás de Azara, marquès de Nibbiano, va encarnar l'esperit de la Il·lustració i va contribuir amb les seves donacions artístiques al Museu del Prado, a Madrid, i al Museu del Louvre, a París.


Posteriorment, l'any 1876, va arribar a aquest edifici el Centro Mercantil. La tarda del 10 d'octubre de 1914, amb una gran expectació de socis i públic en general es va inaugurar la façana guarnida per les seves formes florals i vegetals recorrent finestres i balcons. Aquesta institució dedicada a la cultura, divulgació científica i emprenedoria, amb els seus salons recreatius i dedicats a finalitats d'hostaleria, va romandre en aquestes instal·lacions fins a la seva venda a Caixa Rural d'Aragó l'any 1993, per convertir-lo en la seva seu corporativa i centre de les seves iniciatives socials, econòmiques i culturals.

Edifici Caixa Rural

  • Gris claro
Salón de actos - edificio Caja Rural de Aragón
Sala d'actes
Salón de columnas - edificio Caja Rural de Aragón
Sala de columnes
Basilio Paraíso - edificio Caja Rural de Aragón
Basilio Paraíso
Salón del Consejo - edificio Caja Rural de Aragón
Sala del Consejo
Salón Pompeyano - edificio Caja Rural de Aragón
Sala Pompeyano
Salón Ordesa - edificio Caja Rural de Aragón
Sala Ordesa
Sala de exposiciones - edificio Caja Rural de Aragón
Sala d'exposicions
Salas de formación - edificio Caja Rural de Aragón
Sales de formació
Cafetería y terraza - edificio Caja Rural de Aragón
Cafeteria + terrassa